Júniusi kutatói szalon a Bioinformatika Tanszéken

Ovárium karcinómaKoordinátorunk, Dr. Figler Aida, júniusban kezdte el előadássorozatát, amelyben az OnkoBank gyűjteményében megtalálható különböző tumor típusokról fog tartani egy-egy átfogó előadást havi rendszerességgel. Az előadás sorozat első részét a Bioinformatika Tanszék által szervezett kutatói szalonon tartotta meg, amely során az ovárium karcinómák világába kalauzolt el minket.

Az ovárium karcinómák főként hám eredetű daganatok. Nők esetében ez az 5. leggyakoribb rosszindulatú daganattípus, évente 1400 új esetet, valamint 700 haláleset regisztrálnak belőle csak Magyarországon. Kialakulásának pontos oka máig nem ismert, az azonban igen, hogy gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akik soha nem estek teherbe és nem szültek, családjukban bizonyos daganatok halmozottan fordulnak elő (pl.: emlődaganat), illetve menopauzában szenvednek.

​​Ovárium karcinóma típusai

Számos altípusa van, amelyek sajátos genomikai jellemzőkkel, elváltozásokkal és molekuláris útvonalakkal rendelkeznek, melyek hozzájárulnak a daganat fejlődéséhez és progressziójához. Heterogén mivolta miatt a kezelése nem egyszerű feladat.

Napjainkban az ovárium karcinóma kezelése során a műtéti eltávolítás (PDS, minimálisan invazív citoreduktív eljárások, HIPEC) az elsődlegesen alkalmazott eljárás, amelyet általában adjuváns kemoterápia követ. Emellett egyre szélesebb körben alkalmaznak célzott terápiákat (pl.: Bevacizumab, PARP inhibitorok), immunterápiákat (pl.: CAR-T sejtterápia, citokinek), valamint endokrin terápiákat (pl.: aromatáz inhibitorok) is a daganat kezelésére, illetve fenntartó terápiaként.

Ovárium karcinóma előadás-zárógondolatok